Utbildning

Utbildning av ångmaskinister

 

Som maskinist på Ångfartyget har Ralf Davidsson jobbat under många år. Då maskinist för ångbåten RUNN måste ha av transportstyrelsen godkänd genomgången ångteknisk utbildning beslutade föreningen att satsa på utbildning av fler maskinister. Detta för att avlasta Ralf och ha tillgång till personal för de turer som planeras.


Efter kontakter med transportstyrelsen fick vi besked att Ralf tillsammans med sin son Per fick bli lärare, under ledning av Sjöskolan på Beckholmen och Navigation och Skeppsteknik. Ralf och Per Davidsson har mycket gedigna kunskaper inom ångteknik och ångmaskiner, både teoretiskt och praktiskt, och visade sig bli helt suveräna och engagerade lärare.


Viktigt för att genomföra utbildning var att den kunde förläggas till Smedjebacken/Ludvika området, och genomföras under helger. Lokal uppläts av Omtanken Dalarna på Walla herrgård i Ludvika.

Utbildning och kursplan lades upp enligt transportstyrelsens krav för ett ångtekniskt påbyggnadsblock för maskinbefäl om 10,5 högskolepoäng.


Då utbildningen var mycket kostsam ansöktes och beviljades bidrag från LEADER BERGSLAGEN för deltagarna från bergslagsregionen

.

Erbjudande att delta i kursen gick även ut till personal från andra ångbåtar. Övriga deltagare, utöver deltagare från RUNN kom då från ångfartygen ENGELBREKT i Leksand, DOMNARFVET i Borlänge samt Hjulångaren ERIC NORDEVALL II i Forsvik.


Sista helgen i november startades kursen upp på Walla i Ludvika med 17 förväntansfulla elever.


Kursen omfattade utbildning med tentor i Ångpannor, Ångteknik, Maskinteknik samt en avslutande del i säkerhet, som avslutades med praktiska övningar i Stockholm på Isbrytaren SANKT ERIK, en isbrytare som firar 150 års jubileum nästa år. Övningar som bestod i att släcka bränder, tända nödbloss och att sjösätta livflotte för att sen gå nedför en repstege och krypa in i flotten med överlevnadsdräkt påsatt.


Och livflotten blåstes upp upp och ner och måste vändas, inte helt ovanligt enligt kursledarna.Dagen I Stockholm avslutades med studiebesök i maskinrummen på SANKT ERIK och BLIDÖSUND.

Ralf och Per guidade oss runt och gick igenom lite större maskiner och hjälpmaskiner än de vi har i våra fartyg.


Per demonstrerar hur man skyfflar in kol i pannan på BLIDÖSUND


I Maj avslutades kursen. Maskinister på RUNN Björn Englund, Johan Dynesius samt Ulf Gradén är godkända att köra maskin på de olika turerna som planeras. Trevliga turer där alla är välkomna att följa med.


Ulf Gradén, Barkens ÅngbåtarLadda ner artikeln som pdf 0,98 MB

 


Sjutton förväntansfulla elever vid Walla skola.